8 iulie 2012

Congresul Nepsis, Tarragona 2012


           
            Episcopia Spaniei si Portugaliei a organizat in acest an pe 28 si 29 Aprilie Congresul National Nepsis. Acesta s-a desfasurat in statiunea turistica Salou la Hotelul Santa Monica Playa precum si in orasul Tarragona, credincioșii Parohiei „Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Fructuosus” fiind gazdele acestei ediții a congresului.
            Asociatia Nepsis Spania este alaturi de celalalte fratii din Europa fondata de ani buni, aparand in fiecare an mai mult decat o ocazie speciala pentru tinerii romani (sub un model de comuniune in sanul Bisericii) de a forma noi legaturi.
            Au participat tineri din mai multe parohii din Spania: Castellón de la Plana, Vilareal, Zarragoza, Barcelona, Bilbao, Tarragona si Alcalá de Henares.
            Sambata 28 Aprilie participantii au asistat la conferinta cu tema „Efectele crizei morale și social-economice asupra sănătății spirituale și trupești a tânărului”sustinuta de Pr. Prof. Dr. Gheorghe Santa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, alaturi de PS Timotei - Episcopul Spaniei si Portugaliei, Pr. Daniel Simon, Pr. Aurel Nae, Pr. Vasile Baltaretu, Prof. dr. Jose Luis Llaquet, profesor de Drept Eclesiastic la Universitatea Abat Oliva din Barcelona și asist. univ. Victor Marola de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
            Conferinta a avut o inalta valoare teologica si duhovniceasca oferind tinerilor prilejul de a purta discutii variate pe aceasta tema, aceea a crizei spirituale si economice pe care cu totii o parcurgem. Vasta temática a subiectelor prezentate a fost demna de un nivel teologic universitar, data fiind densitatea ei. Analiza in detaliu a multora dintre cauzele acestei crize fiind necesara pentru elucidarea efectelor ei.
            In acelasi timp s-au desprins concluzii de valoare cu privire la locul si misiunea Bisericii Ortodoxe in societatea actuala si faptul ca se doreste sensibilizarea tinerilor fata de valorile autentice ale credintei ortodoxe si traditilor romanesti.
            Pe langa cuvintele încărcate de învățătură duhovnicească, de indrumarile primite sau răspunsurile date la multe din ingrijorarile participantilor, congresul a avut parte si de o latura cultural-recreativă, prin prezentarea piesei de teatru ‘’Hoțul de mărgăritare’’ a  IPS Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania de către trupa de teatru a Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș.
            In ziua de Duminica 29 Aprilie a avut loc Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită PS Episcop Timotei însotit de un sobor de preoți și diaconi. Dupa Liturghie am servit masa impreuna, aparand astfel alte momente de a ne cunoaste mai bine. Am incheiat ziua cu o plimbare pe plaja Tarragonei, unde ne am bucurat de soarele stralucitor si aerul curat. 
            Cu smerenia de cuviinta, cu binecuvantarea IPS Timotei si in calitate de coordonator al asociatiei, ma adresez tuturor tinerilor Episcopiei cu scopul de-ai chema la aceasta minunata comuniune in devenire, stimuland prin implicarea personala interesul de a participa la aceste intalniri si necesitatea unitatii pe aceste meleaguri. Deasemenea o alta propunere din partea grupului nostru de tineri, ar fi aceea de a ne intalnii cat mai des pentru o mai buna comunicare, cu tematici care sa clarifice cat mai multe dintre problemele pe plan personal si social. Aceasta idee s ar putea de asemenea transmite in randul fiecarei parohii, dedicand saptamanal, sau bilunar (precum realizam in Castellón de mai bine de 2 ani) cate 2 ore unor convorbiri si dezbateri pe teme de actualitate.
            Pe plan personal aceasta intalnire a fost o reinoire, o incarcare a bateriilor sufletesti cu cuvinte dragi, sfaturi si indrumari pentru viata, alaturi de oameni de valoare, personalitati si modele pentru tineri.
            Bucuria reintalnirii cu toti tinerii, precum si noile prietenii formate in aceasta noua editie, amintirile, momentele de neuitat concéntrate in cele 2 zile a Congresului demostreaza faptul ca se contureaza deja pentru un viitor apropiat o puternica legatura si fratie intre noile generatii.

                                                                                                     Teodor Atanasiu