17 noiembrie 2011

Congresul Nepsis Madrid 2011 - Ganduri
Aflasem de intalnirile ‘’Nepsis’’ cu ceva vreme in urma, urmaream relatarile despre intalnirile lor, dar nu ma asteptam sa particip si eu vreodata. Dar iata ca a venit propunerea parintelui Nicolae Ionita ca si tinerii din Parohia Sf. Nicolae Castellón sa participe la intalnirea din Madrid.

Se spune ca asteptarile noastre ar trebui sa fie echilibrate, dar inclínate substantial spre pozitiv, daca se poate insotite de un gand bun si nadejde in Dumnezeu. Am simtit intotdeauna ca imprejurarile in care ne aflam au rostul si randuiala lor venind de la Cel Ce “ne vegheaza pasii in viata”.

Cu acest gand am plecat spre Madrid la cea de-a IV editie a Congresului International Nepsis gazduita in perioada 24-25 Septembrie la Torrejón de Ardoz. Inostit de prieteni buni, ne doream sa putem cunoaste cat mai multi participanti si sa ne imbogatim sufleteste prin participarea la Sf. Liturghie Arhiereasca precum si la Conferinta sustinuta de invitati de seama.

Programul Congresului s-a desfasurat dupa un plan care a urmarit integrarea liturgica a participantilor si intarirea spiritului de prietenie in cadrul unor activitati sportive si culturale. Au fost multe momente frumoase de care ne vom aminti mereu.


Congresul s-a deschis printr-un “Te Deum” savarsit de Preasfintitul Parinte Episcop Timotei in calitate de gazda, in biserica Sf. Pantelimon din Torrejón, cu participarea a numerosi ierarhi si preoti: Preasf. Parinte Siluan – Ep. Italiei, Preasf. Episcop – Vicar Marc, Pr. Prof. Dr. Constantin Necula de la Fac. de Teologie din Sibiu si Pr. Arhimandrit Ignatie Trif de la Alba Iulia.

De neuitat au fost si discursurile pline de folos ale celor doi invitati sa conferentieze: Pr. Prof. Necula si Pr. Ignatie.

Prezentand tema ‘’Sf. Scriptura – Cuvantul Viu al Lui Dumnezeu’’ – parintele Necula ne-a vorbit despre importanta citirii Bibliei. Deasemenea Pr. Ignatie ne-a facut sa intelegem rolul rugaciunii si relatia noastra cu Dumnezeu, cum trebuie sa-l primim in sufletul nostru. Se spune ca departe de casa si familie, relatia omului cu Dumnezeu este traita cu mai mare intensitate, omul gasindu-si linistea sufleteasca doar in Biserica.

Si pentru ca totul sa fie echilibrat gazdele noastre s-au gandit sa organizeze si o activitate sportiva, un meci de fotbal care ne-a umplut de bucurie si ne-a asigurat buna dispozitie pentru toata ziua . Insusi Inalt Preasfintitul Iosif a indemnat parintii sa-si lase copii sa practice activitati sportive cu beneficii recunoscute asupra trupului si sufletului ajutand chiar la formarea duhovniceasca si a spiritului de echipa.

Mai mult decat decat toate acestea, Congresul Nepsis insemna si discutii intre ierarhii si credinciosii ortodocsi, cu multe foloase pentru toti romanii de peste granite. Astfel, Parintele Mitropolit Iosif ne-a indemnat sa ducem cuvantul lui Dumnezeu si celorlalti si sa ne atragem fratii romani spre Biserica in care departe de casa ne putem gasi adevarata identitate, aceea de crestin ortodox.

Teodor Atanasiu