19 iulie 2011

Inceputurile Parohiei Sfantul Nicolae

In anul 2001, Inaltpreasfintitul Iosif, Arhiepiscop si Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale acorda binecuvantarea canonica pentru infiintarea parohiei cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" din Castellon, Spania.

Pentru indeplinirea demersurilor legate de infiintarea si recunoasterea civila a acestei parohii este insarcinat Preacuviosul Parinte Protosinghel Arsenie Nicodim, aflat la studii in Spania. La data de 1 mai 2002, parintele Arsenie este numit in functia de preot paroh al acestei parohii. Astfel dorinta credinciosilor ortodocsi romani din Castellon si imprejurimi de a avea o parohie a fost implinita.
Pentru inceput, slujbele s-au oficiat in cateva locuinte particulare apoi in capela "Virgen de la Consolación" din Calle Obispo Clement num. 24 iar din ianuarie 2002 si pana in prezent in localul din Calle Benicarló num. 22.
Parohia a prins contur datorita slujirii cu timp si fara timp a Parintelui Arsenie si mai ales datorita jertfelniciei sale.

In urma Adunarii preotilor din Spania, la data de 1 februarie 2006, s-a hotarat infiintarea Protoieriei de Castellon, in functia de Protoiereu fiind numit Preacuviiosul Parinte Arsenie Nicodim.

In 2009 datorita nenumaratelor nelinisti si framantari multe dintre ele cauzate de "apropiati" ai Sfintiei Sale, sanatatea  Parintelui Nicodim va fi afectata foarte mult ceea ce va duce la incetarea timpurie din viata. Astfel, parintele Arsenie va ramane in amintirea credinciosilor ortodocsi romani si a spaniolilor care l-au cunoscut, ca intemeietor al acestei parohii, si mai ales ca vrednic slujitor si duhovnic.

Din noiembrie 2009, Presfintitul Parinte Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, a numit ca preot paroh al acestei parohii pe Preot Lector Dr. Nicolae Ionita fiind sprijinit in bunul mers al activitatii liturgice si misionare de domnul Alexandru Constantin, absolvent al Sectiilor de Arta Sacra si Teologie Pastorala ale Facultatii de Teologie din Constanta.


De retinut este faptul ca la ora actuala in Castellón de la Plana exista o singura parohie ortodoxa romana, Parohia Sfantul Nicolae, ce se afla sub autoritatea Patriarhiei Romane si in jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei. Facem aceasta precizare ca raspuns la aparitia unor asa-zise parohii romanesti ce nu apartin de Biserica noastra stramoseasca fiind conduse de persoane caterisite sau oprite de la cele sfinte, personaje certate cu morala crestina si disciplina bisericeasca.